En god historie skal kunne bevæge sit publikum

Om historien fortælles med ord, musik, eller billeder, er underordnet. Jeg skal føle mig beriget, rørt, sørgmodig, vred, glad – påvirket af historien, der fortælles. Som dyrlæge holder jeg meget af billeder fra den vilde natur, men også (og måske især) billeder af samspillet mellem dyr og menneske, og det fællesskab, der kan opstå på tværs af arter og forskelligheder.

Et godt billede får mig til at stoppe op

 

Et godt billede overrasker, får mig til at standse op, se på det endnu en gang, og bliver uvægerligt noget, jeg tager med mig. Det kræver held og talent at fortælle en historie på en brøkdel af et sekund – amatører som mig forlader sig måske mest på heldet, mens de professionelle fotografer i højere grad kan stole på deres talent – og ved hjælp af samme talent parret med erfaringens visdom også når det er muligt give heldet en hjælpende hånd (det er vist det, der hedder forberedelse), så de kan opnå de ekstraordinære billeder, der bliver hængede i hukommelsen, og som får os til at smile, eller gyse, eller længes…

Mine yndlingshistorier er dem, der giver håb

 

Mine yndlingshistorier er dem, der giver håb. Møder mellem usandsynlige parter, som ikke burde have nogen berøringspunkter, men hvor der alligevel skabes en kontakt så tydelig, at den kan føles gennem billedet. Den fuldvoksne mand i dykkerudstyr, som er så lillebitte ved siden af hvalen, han befinder sig ved siden af i vandet, og som han ikke kan lade være med at række ud efter. Den lille, barfodede, solbrændte og snavsede pige, der roligt og selvsikkert går foran en vild, afrikansk elefant, som tillidsfuldt tårner sig op bag hende.

Den gamle mand, indlagt på hospitalet

 

Eller billedet af den gamle mand, indlagt på hospitalet, som får besøg af sin næsten lige så gamle hund. Den gensidige gensynsglæde er så tydelig, at man næsten ikke kan undlade at deltage i det lettelsens suk, de begge drager. Men det behøver ikke være dyrebilleder – mennesket er jo heldigvis også i stand til at vise venlighed, kærlighed, barmhjertighed, eller mod overfor sin egen art. Den slags historier har vi brug for flere af. Dem vil jeg gerne se.
Lotte Lomholt, dyrlæge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.